hosting menu left
hosting menu right

logo
Španjolska 1936, CNT-AIT
Početna Teorija i praksa Federacija anarhokomunista: Anarhizam i religijska sloboda
Federacija anarhokomunista: Anarhizam i religijska sloboda PDF Ispis E-mail
Petak, 25 Rujan 2009 09:13
Anarhizam zagovara obranu osobnih sloboda, kao prvo i najvažnije, slobodu iz potrebe, te slobodu mišljenja. Stoga anarhisti ne mogu nego braniti religijske slobode pojedinca.

Svaki muškarac i žena koji ostanu vezani religijskim vezama stvaraju problem čitavoj zajednici. Taj problem se ne može riješiti autoritarnim činom, nego samo trudom da se stvore uvjeti koji na prvom mjestu čine nužnim za nekoga da se veže na ovaj način. Nakon što se ovo napravi, barem djelomično, još uvijek postoje granice osobne slobode što znači da je nemoguće zabraniti nekom da vjeruje u bilo koju religiju. Jedina granica ovoj slobodi može biti sloboda drugih ljudi. U društvu koje je sastavljeno od slobodnih i ravnopravnih članova, obrana osobnih religijskih sloboda ne može biti podložna drugim pravilima nego onima koji brane ostale slobode.
 
Za anarhizam, postoje i ne može biti drugih određenih prava u odnosu na obranu osobnih religijskih osjećaja, nego onih koji ionako postoje unutar društva koje osigurava maksimalnu moguću slobodu. Za anarhizam, bilo koji oblik određenog dogovora ili “konkordata“, bilo kakvo diferenciranje statusa za religijske razloge, bio bi nezamisliv te je u ovim stajalištima anarhizam čvrsto u kontrastu s bilo kojim oblikom teokratskog upravljanja društva.

Ovakva koncepcija osobne religijske slobode je dio i parcela projekta za izgradnju novog sistema vrijednosti koji se neprekidno razvija, koji se uvijek može usavršavati, koji je uvijek spreman na dijalektički sukob i stvaranje boljih životnih uvjeta za sve unutar okvira solidarnosti i jednakosti na svjetskoj razini. Anarhizam sadrži svijest da je put ka anarhističkom društvu neprekidno približavanje, proces stremljenja kojeg karakterizira dijalektika između muškaraca i žena, kako na individualnoj razini tako i unutar njihovih udruženja. S obzirom na svoje djelovanje, anarhizam vodi računa o potrebama i zahtjevima koji proizlaze iz društva, ali da bi bio sposoban činiti ovo, slobodan od bilo kakvog uvjetovanja s obzirom na neuspjeh da spozna materijalne potrebe te iz moći koja proizlazi iz posjedovanja sredstava za proizvodnju, on predviđa revolucionaran čin uništavanja privatnog vlasništva i upoznavanje revolucionarnih političkih procesa, kao početnu i završnu točku procesa preobrazbe, hranjenog i podržanog od strane sverastućih klasnih borbi.

 
[5. Kongres FdCA – Firenca, 1997]

Preveo: Cicija
 

Anarhizam u Hrvatskoj

MASA
Što čitaš?

Izdanja

Osnove sindikalizma. Direktna akcija. SabotažaKako omogućiti anarhističku revoluciju?
Metode anarhosindikalizma. Anarhosindikalizam u Puerto RealuBlokadna kuharica
Organizacijska platforma Sveopćeg saveza anarhista (nacrt)Grad postkapitalizma
Osnove sindikalizma. Direktna akcija. Sabotaža
website hosting main area bottom

Powered by Joomla!. Valid XHTML and CSS.