hosting menu left
hosting menu right

logo
Španjolska 1936, CNT-AIT
Početna Teorija i praksa
Teorija i praksa
Émile Pouget: Što je sindikat? PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 25 Svibanj 2017 15:25

Klasičan tekst Émile Pougeta, francuskog anarhokomunista i revolucionarnog sindikalista, o prirodi sindikata i njegovoj ulozi u klasnoj borbi te izgradnji radničke budućnosti. Tekst je izvorno objavljen u časopisu Le Syndicat, 1905. godine, a preveden na hrvatski s engleskog prijevoda Daniela Guerina iz 2005.

Više...
 
Fernand Pelloutier: Anarhizam i sindikat PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 08 Svibanj 2017 16:06

Donosimo prijevod engleske verzije teksta koji je prvotno objavljen u Les Temps nouveaux u broju od 2.-8. studenoga 1895. Fernand Pelloutier (1867-1901) bio je jedan od utjecajnih francuskih teoretičara revolucionarnog sindikalizma.

Više...
 
James Guillaume: Ideje o društvenom uređenju PDF Ispis E-mail
Petak, 16 Studeni 2012 01:41  james guiillaume

Implementacija ideja izloženih na stranicama koje ćete upravo pročitati može se ostvariti samo revolucionarnim pokretom.

Voda se do točke na kojoj može probiti branu koja je zadržava ne podiže za jedan dan: voda se podiže polako i postupno, ali kada jednom dosegne željenu razinu, rušenje je brzo i brana propada u tren oka. Postoje, dakle, dvije sukcesivne pojave, od kojih je druga nužna posljedica prve: prva je polagana promjena u razmišljanju, promjena potreba i metoda djelovanja u društvu, a kada ovo obraćenje s vremenom dođe dovoljno daleko da se potpuno provede u djelo, dolazi nagla i odlučujuća kriza, revolucija, koja je samo vrhunac dugotrajnog razvoja, iznenadna promjena koja se dugo pripremala i napokon postala neminovna.

Više...
 
Petar Kropotkin: Sindikalizam i anarhizam PDF Ispis E-mail
Utorak, 11 Travanj 2017 18:31

Ljudi iz svih krajeva nas uvijek pitaju: „Što je sindikalizam i kakav je njegov odnos prema anarhizmu?“. Ovdje ćemo dati sve od sebe da odgovorimo na ta pitanja.

Više...
 
Max Nettlau (1914): Komunistički ili individualistički anarhizam? I jedan i drugi! PDF Ispis E-mail
Utorak, 09 Listopad 2012 18:57

Anarhizam više nije mlad i možda je vrijeme da se zapitamo zašto se, i pored sve energije uložene u njegovo propagiranje, ne širi brže. Jer, čak i ondje gdje je lokalna aktivnost najjača, rezultati su ograničeni, a do beskrajnih područja propaganda jedva da je i stigla. Raspravljajući o ovom problemu, neću se baviti sindikalizmom o kojem se, premda apsorbira toliko mnogo anarhističkog djelovanja i i simpatija, samo zbog toga ne može reći da doprinosi navlastito anarhističkoj ideji, ma kakve bile njegove ostale zasluge. Također, trudit ću se da ne ponavljam ono što sam proteklih godina u drugim člancima izlagao kao sredstva pomoću kojih bi se moglo osnažiti djelovanje anarhista. U svakom slučaju, budući da moj savjet nije bio uzet u obzir, ne može se reći da je zakočio razvoj naših ideja. 

Više...
 
« Početak«12345678910»Kraj »

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Anarhizam u Hrvatskoj

MASA
Što čitaš?

Izdanja

Osnove sindikalizma. Direktna akcija. SabotažaKako omogućiti anarhističku revoluciju?
Metode anarhosindikalizma. Anarhosindikalizam u Puerto RealuBlokadna kuharica
Organizacijska platforma Sveopćeg saveza anarhista (nacrt)Grad postkapitalizma
Osnove sindikalizma. Direktna akcija. Sabotaža
website hosting main area bottom

Powered by Joomla!. Valid XHTML and CSS.