hosting menu left
hosting menu right

logo
Španjolska 1936, CNT-AIT
Početna Povijest Tko su Mahnovisti i za što se bore?
Tko su Mahnovisti i za što se bore? PDF Ispis E-mail
Nedjelja, 30 Travanj 2017 14:12

Prijevod pamfleta Kulturno-edukacijske sekcije Revolucionarne pobunjeničke armije Ukrajine u kojem se pojašnjava pozicija Mahnovista u turbulentnom razdoblju početka 1920-tih godina.


1. Mahnovisti su seljaci i radnici koji su još 1918. ustali protiv tiranije njemačko-mađarske, austrijske i hetmanističke1 buržoaske moći u Ukrajini. Mahnovisti su oni radnici koji su podigli barjak borbe protiv Denikinove2 vlasti i svih ostalih oblika ugnjetavanja, nasilja i laži, bez obzira na njihovo porijeklo. Mahnovisti su upravo oni radnici čijim je radom buržoazija općenito, a sada posebice sovjetska buržoazija postala bogata, debela i moćna.


2. Zašto se nazivamo Mahnovistima? Zato što smo po prvi put tijekom najmračnijih dana reakcije u Ukrajini u našim redovima našli vjernog prijatelja i zapovjednika, Mahna, čiji je glas prosvjeda protiv svakog tlačenja radnika odzvanjao diljem Ukrajine, pozivajući na borbu protiv tirana, pljačkaša i političkih šarlatana kojima je na pameti samo prevara; Mahna koji sada s nama odlučno stupa prema krajnjem cilju – emancipaciji radnika od svih oblika ugnjetavanja.

3. Što podrazumijevamo pod emancipacijom? Rušenje monarhističkih, koalicijskih, republikanskih i socijaldemokratskih komunističko-boljševičkih partijskih vlada, koje moraju prepustiti mjesto slobodnom i samostalnom poretku radničkih sovjeta, bez vladara i njihovih proizvoljnih zakona. Pravi sovjetski sustav nije vlast socijaldemokratskih Boljševika koji sada sami sebe nazivaju sovjetskom vlašću, već je to viši oblik anti-autoritarnog i protudržavnog socijalizma, koji se manifestira u organiziranju slobodnih, sretnih i nezavisnih struktura društvenog života radnika, pomoću kojih svaki pojedini radnik, baš kao i društvo u cjelini, može sam graditi svoju sreću i blagostanje u skladu s principima solidarnosti, prijateljstva i jednakosti. 

4. Kako Mahnovisti shvaćaju sovjetski sustav? Sami radnici moraju samostalno izabrati svoje sovjete, koji će potom provoditi volju tih istih radnika – tj. stvarat će se administrativni, a ne državni sovjeti. Zemlja, tvornice, mlinovi, rudnici, pruge i ostala društvena dobra moraju pripasti radnicima koji rade na njima, odnosno moraju biti socijalizirana.

5. Na koji se način mahnovistički ciljevi mogu ostvariti? Beskompromisnom revolucijom i direktnom borbom protiv svake samovolje, laži i opresije; borbom do smrti za slobodu govora i za pravedan cilj; borbom s oružjem u ruci. Samo rušenjem svih vladara i uništenjem temelja njihovih laži, dakle isključivo uništenjem države putem socijalne revolucije možemo uspostaviti pravi radničko-sovjetski sustav i ostvariti ideal socijalizma.

27. travnja 1920.


Preveo: Marko F.

Bilješke:

1) Snage Hetmana Skoropadskog, ukrajinske marionete austrijskih okupacionih snaga

2) Anton Ivanovič Denikin (1872.-1947.), kontrarevolucionarni („bijeli“) general 

Anarhizam u Hrvatskoj

MASA
Što čitaš?

Izdanja

Osnove sindikalizma. Direktna akcija. SabotažaKako omogućiti anarhističku revoluciju?
Metode anarhosindikalizma. Anarhosindikalizam u Puerto RealuBlokadna kuharica
Organizacijska platforma Sveopćeg saveza anarhista (nacrt)Grad postkapitalizma
Osnove sindikalizma. Direktna akcija. Sabotaža
website hosting main area bottom

Powered by Joomla!. Valid XHTML and CSS.