hosting menu left
hosting menu right

logo
Španjolska 1936, CNT-AIT
Početna Povijest
Povijest
Anarhosindikalizam nakon Drugog svjetskog rata PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 12 Lipanj 2017 15:05

Prijevod poglavlja iz knjige Vadima Damiera ''Anarhosindikalizam u XX. stoljeću'', studioznog prikaza razvoja i utjecaja anarhisindikalističkog pokreta na radničke borbe i organiziranje u prošlom stoljeću.

Engleski prijevod knjige možete preuzeti sa stranice Libcom.org, a hrvatski prijevod knjige priprema se za objavu u izdanju Centra za anarhističke studije.

Više...
 
Pierre Besnard: Anarhosindikalizam i anarhizam PDF Ispis E-mail
Petak, 02 Lipanj 2017 18:58

Međunarodno radničko udruženje (MRU ili IWA-AIT) održalo je poseban kongres u Parizu od 11. do 13. lipnja 1937. kako bi članstvo raspravilo o odnosu između anarhosindikalističkih i anarhističkih pokreta te kako bi se postavilo prema sudjelovanju španjolskog CNT-a u republikanskoj vladi u okviru Španjolskog građanskog rata i borbe protiv fašizma. Tekst koji sljedi prijevod je obraćanja Pierrea Besnarda, glavnog tajnika MRU-a, prisutnim delegatima na pariškom Kongresu MRU-a. Izvorni tekst objavljen je 30. svibnja 1937., a prijevod na hrvatski jezik napravljen je s engleskog prijevoda Paula Sharkeya. 

Od kraja Prvog svjetskog rata do Drugog svjetskog rata Pierre Besnard (1886.-1947.) je bio vrlo aktivan u francuskom anarhosindikalističkom pokretu. Napisao je nekoliko knjiga o teoriji i praksi revolucionarnog sindikalizma, uključujući Les syndicats ouvriers et la révolution sociale (Paris: Le Monde nouveau, 1930.), Le Monde nouveau (Pariz: CGTSR, 1936.) i L'Ethique du syndicalisme (Pariz: CGTSR, 1938). Pokušao je modernizirati anarhosindikalizam i uvjeriti druge anarhiste da podrže anarhosindikate bez odstupanja od njihove neovisnosti i autonomije. Usprkos tome, Besnard je nastojao postići ideološko jedinstvo među anarhistima, pri čemu je imao stav sličan onima koji su bili povezani s ruskim anarhistom Petrom Aršinovom i ukrajinskim anarhističkim partizanom Nestorom Makhnom.

Više...
 
Petar Kropotkin (1880): Pariška komuna PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 10 Travanj 2014 13:55

I. MJESTO KOMUNE U RAZVOJU SOCIJALIZMA

barikade za vrijeme Pariške komune, 1971

Narod Pariza, 18. ožujka 1871. godine, ustao je protiv prezrene i omražene vlade, i proglasio se neovisnim, slobodnim gradom, koji pripada samo sebi.

Ovo rušenje centralne vlasti dogodilo se bez kulisa uobičajenih za revolucije, bez puščane paljbe, bez prolijevanja krvi na barikadama. Kada je naoružani narod izašao na ulice, vladari su pobjegli, trupe su napustile grad, a gradski službenici žurno su se povukli u Versailles, sa sobom uzevši sve što su mogli. Vlada je isparila kao lokva ustajale vode na proljetnom povjetarcu i Pariz, taj velik grad, 19. ožujka bio je oslobođen prljavštine koja ga je okaljala, a da nije izgubio gotovo ni kap krvi svoje djece.

Ostvarena promjena započela je novo doba u dugom nizu revolucija kojima su narodi marširali iz ropstva u slobodu. Pod imenom "Pariška komuna" rodila se nova ideja, da bi postala polazište za buduće revolucije.

Više...
 
Tko su Mahnovisti i za što se bore? PDF Ispis E-mail
Nedjelja, 30 Travanj 2017 14:12

Prijevod pamfleta Kulturno-edukacijske sekcije Revolucionarne pobunjeničke armije Ukrajine u kojem se pojašnjava pozicija Mahnovista u turbulentnom razdoblju početka 1920-tih godina.


Više...
 
Petar Kropotkin: Od srednjovjekovne do moderne komune PDF Ispis E-mail
Petak, 14 Rujan 2012 18:42

Kada kažemo da se socijalna revolucija treba dogoditi kroz oslobođenje Komuna, i da će Komune same, posve neovisne o državama i slobodne od državnog nadzora, revoluciji moći dati potreban kontekst i sredstva za njezino ostvarenje, predbacuje nam se da pokušavamo uskrsnuti odavno nadmašen i istrošen društveni oblik. "Ali Komuna je" – kažu nam – "ostatak nekog drugog vremena! Kada nastojite srušiti Državu i zamijeniti je slobodnim Komunama, okrećete se prema prošlosti i vraćate nas natrag u visoki srednji vijek te među komunama opet potičete stare svađe i uništavate tijekom povijesti teško stečeno nacionalno jedinstvo!"

            No, podvrgnimo ovu kritiku preispitivanju.

Više...
 
« Početak«1234567»Kraj »

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Anarhizam u Hrvatskoj

MASA
Što čitaš?

Izdanja

Osnove sindikalizma. Direktna akcija. SabotažaKako omogućiti anarhističku revoluciju?
Metode anarhosindikalizma. Anarhosindikalizam u Puerto RealuBlokadna kuharica
Organizacijska platforma Sveopćeg saveza anarhista (nacrt)Grad postkapitalizma
Osnove sindikalizma. Direktna akcija. Sabotaža
website hosting main area bottom

Powered by Joomla!. Valid XHTML and CSS.