hosting menu left
hosting menu right

logo
Španjolska 1936, CNT-AIT
Početna Povijest
Povijest
Petar Kropotkin (1880): Pariška komuna PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 10 Travanj 2014 13:55

I. MJESTO KOMUNE U RAZVOJU SOCIJALIZMA

barikade za vrijeme Pariške komune, 1971

Narod Pariza, 18. ožujka 1871. godine, ustao je protiv prezrene i omražene vlade, i proglasio se neovisnim, slobodnim gradom, koji pripada samo sebi.

Ovo rušenje centralne vlasti dogodilo se bez kulisa uobičajenih za revolucije, bez puščane paljbe, bez prolijevanja krvi na barikadama. Kada je naoružani narod izašao na ulice, vladari su pobjegli, trupe su napustile grad, a gradski službenici žurno su se povukli u Versailles, sa sobom uzevši sve što su mogli. Vlada je isparila kao lokva ustajale vode na proljetnom povjetarcu i Pariz, taj velik grad, 19. ožujka bio je oslobođen prljavštine koja ga je okaljala, a da nije izgubio gotovo ni kap krvi svoje djece.

Ostvarena promjena započela je novo doba u dugom nizu revolucija kojima su narodi marširali iz ropstva u slobodu. Pod imenom "Pariška komuna" rodila se nova ideja, da bi postala polazište za buduće revolucije.

Više...
 
Petar Kropotkin: Od srednjovjekovne do moderne komune PDF Ispis E-mail
Petak, 14 Rujan 2012 18:42

Kada kažemo da se socijalna revolucija treba dogoditi kroz oslobođenje Komuna, i da će Komune same, posve neovisne o državama i slobodne od državnog nadzora, revoluciji moći dati potreban kontekst i sredstva za njezino ostvarenje, predbacuje nam se da pokušavamo uskrsnuti odavno nadmašen i istrošen društveni oblik. "Ali Komuna je" – kažu nam – "ostatak nekog drugog vremena! Kada nastojite srušiti Državu i zamijeniti je slobodnim Komunama, okrećete se prema prošlosti i vraćate nas natrag u visoki srednji vijek te među komunama opet potičete stare svađe i uništavate tijekom povijesti teško stečeno nacionalno jedinstvo!"

            No, podvrgnimo ovu kritiku preispitivanju.

Više...
 
Eugen Babić (2011): Filozofski i politički razvoj Mihaila Aleksandroviča Bakunjina PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 02 Siječanj 2012 13:18

     U svom radu ću za početak ukratko kroz biografiju predstaviti Mihaila Aleksandroviča Bakunjina, a zatim izložiti njegov filozofski i politički razvoj, koji su naravno potpuno isprepleteni. Predstavit ću njegov filozofski razvoj od metafizičkog poimanja svijeta, sve do dijalektičkog i revolucionarnog. Također, politički razvoj od revolucionarnog panslavenskog nacionalizma, pa do internacionalnih i anarhističkih pozicija. Filozofski i politički razvoj Bakunjina kronološki ću popratiti s događajima koji su obilježili njegov život i utjecali na njegov filozofski i politički razvoj; suđenja, tamnice, ustanke, sukobe, osnivanje i raspuštanje organizacija, događaji koji dočaravaju Bakunjinovu reputaciju, ne kao teoretičara zavaljenog u fotelju s knjigom u ruci, već kao aktivnog sudionika socijalnih previranja.
     U zasebnom dijelu rada naglasio bih Bakunjinov značaj za anarhizam i njegovo naslijeđe u anarhističkom pokretu, koristeći raznovrsnu literaturu, kako bih dočarao koliki je konkretni i dugoročni utjecaj i značaj njegovog djelovanja za anarhističku socijalnu doktrinu i anarhistički pokret. Zaključne riječi bit će svojevrsno sumiranje cijelog ovog uratka.
     Kroz rad ću se također pozabaviti i boljševičkim diskvalifikacijama Bakunjina na temelju njegovog „panslavizma“ od 1846. do 1863. i „duhovnog potonuća“ za vrijeme tamnovanja u Petropavloskoj utvrdi od 1851. do 1854., zbog pisanja „Ispovijedi“ na zahtjev cara Nikolaja I. Također, nešto detaljnije ću se posvetiti sukobu unutar Internacionale – Međunarodnog udruženja radnika i Bakunjinovom isključenju iz istoga. U tom svom pokušaju prvenstveno ću se osloniti na povijesne činjenice, koje bacaju drugačije svijetlo na Bakunjinovu djelatnost i duševno stanje tih godina.

„Sloboda bez socijalizma privilegija je i nepravda,

 socijalizam bez slobode ropstvo je i brutalnost“

                                          (Mihail Bakunjin)

Više...
 
Alexander Berkman i Emma Goldman (1922): Boljševici strijeljaju anarhiste PDF Ispis E-mail
Srijeda, 29 Kolovoz 2012 15:57


Upravo smo primili pismo od naših drugova Alexandera Berkmana i Emme Goldman koji su izbjegli u Stockholm. Ovo pismo je istinito svjedočenje o strašnim progonima ruskih anarhista. Molimo sva anarhistička i sindikalistička glasila da objave sadržaj ovog pisma i nadamo se kako će nam drugovi u ovoj zemlji pomoći u povećanju prodaje ovog broja, kojeg smo inače tiskali u većim količinama nego inače.


Više...
 
Vive la Commune! PDF Ispis E-mail
Srijeda, 30 Ožujak 2011 17:16


Negdje u ovo vrijeme prije 140 godina, točnije u ranu zoru 18. ožujka 1871., parižani su „jurišali na nebo“. Uz svekoliko oduševljenje građana, na povijesnu scenu stupila je čuvena Pariška komuna. U današnje vrijeme, kada bi nam svima dobrodošlo malo pariške odvažnosti, vrijedno je baciti pogled u prošlost i prisjetiti se Komune i komunara, oživjeti njihove zamrle glasove s groblja Père Lachaise, saslušati njihovu priču te vidjeti jesu li nam ostavili u naslijeđe neke polazne točke, neke socijalističke punktove od općepovijesnog značenja. 

Više...
 
« Početak«123456»Kraj »

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Anarhizam u Hrvatskoj

MASA
Što čitaš?

Izdanja

Osnove sindikalizma. Direktna akcija. SabotažaKako omogućiti anarhističku revoluciju?
Metode anarhosindikalizma. Anarhosindikalizam u Puerto RealuBlokadna kuharica
Organizacijska platforma Sveopćeg saveza anarhista (nacrt)Grad postkapitalizma
Osnove sindikalizma. Direktna akcija. Sabotaža
website hosting main area bottom

Powered by Joomla!. Valid XHTML and CSS.