hosting menu left
hosting menu right

logo
Španjolska 1936, CNT-AIT
Početna Iz medija Hrvatski anarhosindikalisti na velikom zagrebačkom prosvjedu
Hrvatski anarhosindikalisti na velikom zagrebačkom prosvjedu PDF Ispis E-mail
Subota, 10 Listopad 2009 15:29
Anarhosindikalisti: podržavamo radničku borbu, ali ne i sindikalne vođe

Uz transparente s nešto radikalnijim porukama, poput "Država je tamnica svih naroda" ili "Tražimo veće kaveze i duže lance" velikom sindikalnom prosvjedu održanom u subotu pridružilo se i oko 70-ak anarho-sindikalista, pripadnika inicijative tek nedavno pokrenute u Hrvatskoj.

- Cilj našeg okupljanja bio je podržati radničku borbu, ali ne i sindikalne vođe koji ovakve i slične skupove koriste isključivo za samopromociju - rekao je Saša Balent iz Mreže anarhosindikalista (MASA), te pojasnio kako pristaše anarhosindikalizam smatraju jedinom metodom primjenjivom u borbi za nehijerarhijsko društvo kojem teže.

Mreža anarhosindikalista osnovana je u veljači ove godine u Zadru, a svrha njezina djelovanja, kako kažu aktivisti, je širenje anarhosindikalističke teorije i prakse, te građenje nehijerarhijskog, antiautoritarnog i direktno-demokratskog pokreta radničke i studentske solidarnosti.

U postizanju svojih ciljeva, kažu, koriste se direktnom akcijom i aktivnom radničkom borbom koje podrazumijevaju nešto drastičnije metode od klasičnih sindikalnih načina vršenja pritiska, poput sabotaža, okupacije tvornica, blokada i slično.

Tijekom subotnjeg prosvjeda anarhosindikalisti koračali su u nepreglednoj koloni zajedno s ostalom kolegama sindikalistima. Ipak, pokušali su dati do znanja da su u svom poslu izdvojeni od većine koja je u subotu brojila preko 50 tisuća ljudi okupljenih na centralnom zagrebačkom trgu.

Naime, u nekoliko navrata glasno su kritizirali sindikalne vođe, što je rezultiralo okupljanjem oko 15 sindikalnih redara koji su ih okružili i zaprijetili da će biti izdvojeni iz skupa ako nastave. Kako kaže Balent, to ih nije obeshrabrilo, pa su nakon skupa odlučili svoju poruku vlastima uputiti direktno s Markova trga. U tome ih je, međutim, onemogućio kordon policije koji ih je dočekao već na početku Radićeve ulice.

Unatoč svemu, anarhosindikalisti su se, kako su istaknuli, razišli zadovoljni. Tijekom višesatnog prosvjeda uspjeli su, naime, podijeliti oko 1000 letaka na koje je većina prolaznika, smatraju, pozitivno reagirala, a pridružili su im se i njihov cilj podržali i neki strani kolege pristigli iz Njemačke, Velike Britanije, Slovenije, Srbije, Italije i Poljske.

Mirjana Ćuk / EPEHA


Prvi kongres MASA-e

Nakon prvog javnog istupa, MASA će u subotu navečer održati i svoj prvi Kongres na kojem će se donijeti statut te pravila organizacije koja, ističu, ne podnosi bilo kakav oblik centralizma.
Također će, kako nam je rekao Balent, aplicirati i za članstvo u Međunarodnom udruženju radnika i radnica(IWA). Ostvarivanje slobode radnika i radnica u svim sferama života aharhosindikalisti smatraju temeljem mreže jer bez toga, kažu, MASA ne bi postojala i ni po čemu se ne bi razlikovala od ostalih birokratskih i reformističkih, radničkih udruženja, odnosno sindikata.

 
 

Anarhizam u Hrvatskoj

MASA
Što čitaš?

Izdanja

Osnove sindikalizma. Direktna akcija. SabotažaKako omogućiti anarhističku revoluciju?
Metode anarhosindikalizma. Anarhosindikalizam u Puerto RealuBlokadna kuharica
Organizacijska platforma Sveopćeg saveza anarhista (nacrt)Grad postkapitalizma
Osnove sindikalizma. Direktna akcija. Sabotaža
website hosting main area bottom

Powered by Joomla!. Valid XHTML and CSS.