hosting menu left
hosting menu right

logo
Sindikalni prosvjedi, Zagreb, travanj 2008., MASA
Početna Intervjui
Intervjui PDF Ispis E-mail
Nedjelja, 04 Listopad 2009 00:25
 • Babić, Eugen: Klasni rat je realnost (Zarez, broj 273 - 274)
  S Eugenom Babićem, članom MASA-e i studentom Filozofskoga fakulteta u Rijeci, razgovaramo o hrvatskoj anarhističkoj opciji koja je poprilično dugo njegovala hobističku tendenciju te o mogućnostima u kojima ako Vlada i padne, u ovim uvjetima, to zasigurno neće značiti da nas neće netko drugi zajahati.

 • Babić, Eugen: Poslušnost i strah olakšali su krađu naših radnih mjesta (Glas Istre, broj 70)
  Intervju sa članom Mreže anarhosindikalista i anarhosindikalistkinja, Eugenom Babićem, koji je izašao u subotnjem prilogu Glasa Istre - ZOOM.

 • Čakardić, Ankica: Čitati, diskutirati i misliti anarhofeminizam (Zarez, broj 268)
  S Ankicom Čakardić, sveučilišnom profesoricom i teoretičarkom anarhofeminizma, razgovaramo o kritici feminističkoga mainstreama i o nagovoru na anarhofeminizam kao i o anarhofeminističkoj sceni u ex-YU regiji.

 • Ćosić, Mate: Anarhizam kao građenje novog u ljušturi starog (Zarez, broj 277)
  S Matom Ćosićem (25), nezaposlenim profesorom sociologije i ruskog jezika, anarhosindikalistom, aktivistom na području queer teorije i politike te feminizma, razgovaramo o njegovoj anarhosindikalističkoj praksi.

 • Dislexia
  Intervju sa splitskom slobodarskom čitaonicom i knjižnicom.

 • Ivanišević, Mate: "Klub boraca" i anarhizam
  Intervju s Matom Ivaniševićem, anarhistom iz Rijeke koji je 3. veljače 2010. održao predavanje o vezi između filma „Klub boraca“ i anarhizma. S njim razgovaramo o anarhizmu, o razlikama između terorizma i direktne akcije, i o drugim mislima vezanim uz anarhizam i anarhiste/ice općenito. 

 • Jurić, Hrvoje: Anarhistička (r)evolucija (Zarez, 287-288)
  S Hrvojem Jurićem, profesorom na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, razgovaramo o zastupljenosti anarhističkih tema u sveučilišnim programima, anarhističkom pristupu obrazovanju, podjelama na anarhističkoj sceni, studentskoj blokadi fakulteta i nekim aktualnim društveno-političkim pitanjima

 • Katalenac, Juraj: Naši sindikalisti su sebični birokrati (Zarez, broj 269)
  Razgovaramo s Jurjem Katalencem, anarhosindikalistom, članom Centra za anarhističke studije i MASA-e, o nedavno osnovanom Centru za anarhističke studije te o razlozima zbog kojih je anarhosindikalizam jedina anarhistička opcija koja ima revolucionarni potencijal.

 • Kovač, Branimir: Generalni štrajk - jedina realna opcija (Zarez, broj 270)
  S Branimirom Kovačem, članom MASA-e, razgovaramo o današnjim reformističkim sindikatima koji sustavno koče svaku inicijativu koja dolazi iz baze, od samih radnika.

 • Nakov, Aleksandar (Sašo): Svi režimi i države zatvaraju anarhiste (Ispod pločnika, broj 8)
  Aleksander Sašo Nakov je već više od sedamdeset godina član Federacije anarhista Bugarske - FAB, te jedan od njenih ponovnih pokretača nakon pada socijalizma i režima koji je mnoge anarhiste u Istočnoj Europi stajao slobode, ali i života.

 • Protulipac, Armin: Anarhizam kao odgovor na probleme 21. stoljeća (Zarez, broj 289)
  Razgovor s Arminom Protulipcem, suosnivačem nove karlovačke slobodarske inicijative Shout! koja se bavi promicanjem slobodarske misli među mladima, a povodom održavanja trodnevnoga Festivala anarhizma AnarKa, 2.-4. srpanj 2010., Karlovac

 • Senta, Zoran: Masovnost – ono što nedostaje anarhističkom pokretu (Zarez, 266)
  S osnivačem i glavnim urednikom izdavačke kuće DAF razgovaramo o poveznicama između anarhizma i života, anarhizma i umjetnosti te o mogućim anarho akcijama u našoj učmaloj sredini bez masovnih strategija.

 • Shout!
  Intervju s novom karlovačkom slobodarskom inicijativom "Shout!" koja se bavi organizacijom diskusija i promicanjem slobodarske misli među mladima.

 • Strpić, Marko: Ideja slobodnoga udruživanja i zajedničkoga djelovanja = temelj anarhizma (Zarez, broj 267)
  S osnivačem i glavnim urednikom izdavačke kuće Što čitaš? razgovaramo o tome kako je ključno shvatiti da nas nitko neće osloboditi ili stvoriti bolje društvene uvjete, odnosno - "ili ćemo to učiniti sami ili promjena neće biti. Nema drugog puta." I nadalje njegovim riječima: "Sabor je tu kako bi nas manjina iskorištavala i održala se u poziciji moći."
 • Trivunac, Ratibor: O studentskim prosvjedima u Srbiji 2006. godine

  Intervju sa srpskim anarhistom Ratiborom Trivuncem, jednim od suučesnika i organizatora studentskih prosvjeda u Srbiji 2006. godine. Intervju je rađen na Radiju Student za vrijeme blokade Fakulteta političkih znanosti, na kojem se nalazi Radio Student. 

 • Zadarski anarhistički front (ZAF)
  Intervju s Matom Ćosićem, anarhističkim aktivistom i članom nekadašnjeg Zadarskog anarhističkog fronta (ZAF). Svrha intervjua je predstavljanje djelatnosti samog ZAF-a i pokušaj da se na temelju iskustava iz prošlosti otvori prostor za diskusiju unutar samog pokreta u Hrvatskoj.
 

Anarhizam u Hrvatskoj

MASA
Što čitaš?

Izdanja

Osnove sindikalizma. Direktna akcija. SabotažaKako omogućiti anarhističku revoluciju?
Metode anarhosindikalizma. Anarhosindikalizam u Puerto RealuBlokadna kuharica
Organizacijska platforma Sveopćeg saveza anarhista (nacrt)Grad postkapitalizma
Osnove sindikalizma. Direktna akcija. Sabotaža
website hosting main area bottom

Powered by Joomla!. Valid XHTML and CSS.