hosting menu left
hosting menu right

logo
Sindikalni prosvjedi, Zagreb, travanj 2008., MASA
Početna
Centar za anarhističke studije
Recenzija: Mihail Bakunjin: Slavenima / Petar Kropotkin: Omladini (DAF, 2011) PDF Ispis E-mail
Nedjelja, 23 Travanj 2017 11:25

Zagrebačka izdavačka kuća DAF pod uredništvom Zorana Sente u proteklih je nekoliko godina objavila nezanemariv broj prijevoda naslova koji problematiziraju pitanja anarhizma, obuhvativši pritom širok raspon autora, od tzv. „klasika“ poput Maxa Nettlaua, Emme Goldman, i Henryja Davida Thoreaua, do nešto novijih teoretičara ove filozofsko-političke intelektualne domene. Navedeni korpus bibliografskih jedinica svakako je od velike važnosti svima koji proučavaju povijest radničkog pokreta, povijest anarhizma ili genezu socijalizma uopće. Sličnog je profila i knjiga Mihail Bakunjin: Slavenima. Petar Kropotkin: Omladini koja je zapravo spoj dva manifesta u jednom izdanju. Radovi su po prvi put objavljeni na hrvatskom jeziku 1909. i 1922. godine., dok su u originalu nastali 1848. godine (Bakunjin) te 1880. (Kropotkin). Njihova relevantnost krije se prije svega u ocrtavanju onovremenih panslavenskih i radničkih gibanja koje je moguće kontekstualizirati i u okvirima ovih prostora. DAF-ova knjižica i Bakunjinov i Kropotkinov manifest prenosi u obliku pretiska prvotnog izdanja teksta na hrvatskom jeziku, sa svim jezičnim posebnostima (i pravopisnim nepravilnostima), i to u sklopu biblioteke Pet bijelih stepenica.

Više...
 
Anarhistički sajam knjiga u Beču - najava PDF Ispis E-mail
Utorak, 25 Travanj 2017 15:17

Anarhistički sajam knjiga u Beču održat će se od 2. do 4. lipnja na Yppenplatzu. Ovo je poziv svima koji žele sudjelovati u stvaranju vikenda punog anarhističke literature, propagande/agitacije i razmjene ideja uz predavanja, radionice i štandove s knjigama.


Više...
 
Napustio nas je Darko Pivac PDF Ispis E-mail
Utorak, 06 Lipanj 2017 15:42

U Splitu je 5. lipnja 2017., od posljedica karcinoma grla i pluća, preminuo Darko Pivac - na domaćoj alternativnoj i umjetničkoj sceni poznati autor angažiranih knjiga i filmova. Darko je bio naš drug i anarhist.

Autor je ''kontroverznih'' knjiga (Bounty i Teroristički manifest), filmova (Splitski zeitgeist i Splitski zeitgeist 2) i kazališne predstave 'Anarh 1912 - 2012', a njegovo stvaralaštvo označio je slobodarski duh i potraga za umjetničkim izričajem čija poruka nadilazi okvire kapitalizma, religije, države i nacije. Darkove radove možete pogledati i besplatno preuzeti na autorovoj web stranici.

Posljednji ispraćaj preminulog bit će na splitskom groblju Lovrinac u srijedu 7. lipnja u 11 sati, a sprovod u Podgori u 17 sati.

Rest in power Darko!

 
Émile Pouget: Što je sindikat? PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 25 Svibanj 2017 15:25

Klasičan tekst Émile Pougeta, francuskog anarhokomunista i revolucionarnog sindikalista, o prirodi sindikata i njegovoj ulozi u klasnoj borbi te izgradnji radničke budućnosti. Tekst je izvorno objavljen u časopisu Le Syndicat, 1905. godine, a preveden na hrvatski s engleskog prijevoda Daniela Guerina iz 2005.

Više...
 
Sacco i Vanzetti, devedeset godina poslije PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 04 Rujan 2017 16:14

U ljeto 1927. pozornost čitavog svijeta bila je usmjerena na događanja u američkoj saveznoj državi Massachusetts. Nakon sedam godina provedenih u zatvoru zbog optužbi za pljačku i ubojstvo, kao i beskrajnih sudskih peripetija, dvojica talijanskih radnika iz okolice Bostona, anarhisti Nicola Sacco i Bartolomeo Vanzetti, brojali su svoje posljednje dane nadajući se kako će možda ipak biti pomilovani. Prosvjedi na gotovo svim kontinentima odražavali su gromoglasnu podršku ovim imigrantima, koji su još 1908. godine došli u SAD približivši se Luigiju Galleaniju, poznatom insurekcionistu i zagovaratelju „propagande djelom“.

Više...
 
« Početak«123»Kraj »

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Anarhizam u Hrvatskoj

MASA
Što čitaš?

Izdanja

Osnove sindikalizma. Direktna akcija. SabotažaKako omogućiti anarhističku revoluciju?
Metode anarhosindikalizma. Anarhosindikalizam u Puerto RealuBlokadna kuharica
Organizacijska platforma Sveopćeg saveza anarhista (nacrt)Grad postkapitalizma
Osnove sindikalizma. Direktna akcija. Sabotaža
website hosting main area bottom

Powered by Joomla!. Valid XHTML and CSS.