hosting menu left
hosting menu right

logo
Sindikalni prosvjedi, Zagreb, travanj 2008., MASA
Početna
Centar za anarhističke studije
Recenzija: Mihail Bakunjin: Slavenima / Petar Kropotkin: Omladini (DAF, 2011) PDF Ispis E-mail
Nedjelja, 23 Travanj 2017 11:25

Zagrebačka izdavačka kuća DAF pod uredništvom Zorana Sente u proteklih je nekoliko godina objavila nezanemariv broj prijevoda naslova koji problematiziraju pitanja anarhizma, obuhvativši pritom širok raspon autora, od tzv. „klasika“ poput Maxa Nettlaua, Emme Goldman, i Henryja Davida Thoreaua, do nešto novijih teoretičara ove filozofsko-političke intelektualne domene. Navedeni korpus bibliografskih jedinica svakako je od velike važnosti svima koji proučavaju povijest radničkog pokreta, povijest anarhizma ili genezu socijalizma uopće. Sličnog je profila i knjiga Mihail Bakunjin: Slavenima. Petar Kropotkin: Omladini koja je zapravo spoj dva manifesta u jednom izdanju. Radovi su po prvi put objavljeni na hrvatskom jeziku 1909. i 1922. godine., dok su u originalu nastali 1848. godine (Bakunjin) te 1880. (Kropotkin). Njihova relevantnost krije se prije svega u ocrtavanju onovremenih panslavenskih i radničkih gibanja koje je moguće kontekstualizirati i u okvirima ovih prostora. DAF-ova knjižica i Bakunjinov i Kropotkinov manifest prenosi u obliku pretiska prvotnog izdanja teksta na hrvatskom jeziku, sa svim jezičnim posebnostima (i pravopisnim nepravilnostima), i to u sklopu biblioteke Pet bijelih stepenica.

Više...
 
Anarhistički sajam knjiga u Beču - najava PDF Ispis E-mail
Utorak, 25 Travanj 2017 15:17

Anarhistički sajam knjiga u Beču održat će se od 2. do 4. lipnja na Yppenplatzu. Ovo je poziv svima koji žele sudjelovati u stvaranju vikenda punog anarhističke literature, propagande/agitacije i razmjene ideja uz predavanja, radionice i štandove s knjigama.


Više...
 
Napustio nas je Darko Pivac PDF Ispis E-mail
Utorak, 06 Lipanj 2017 15:42

U Splitu je 5. lipnja 2017., od posljedica karcinoma grla i pluća, preminuo Darko Pivac - na domaćoj alternativnoj i umjetničkoj sceni poznati autor angažiranih knjiga i filmova. Darko je bio naš drug i anarhist.

Autor je ''kontroverznih'' knjiga (Bounty i Teroristički manifest), filmova (Splitski zeitgeist i Splitski zeitgeist 2) i kazališne predstave 'Anarh 1912 - 2012', a njegovo stvaralaštvo označio je slobodarski duh i potraga za umjetničkim izričajem čija poruka nadilazi okvire kapitalizma, religije, države i nacije. Darkove radove možete pogledati i besplatno preuzeti na autorovoj web stranici.

Posljednji ispraćaj preminulog bit će na splitskom groblju Lovrinac u srijedu 7. lipnja u 11 sati, a sprovod u Podgori u 17 sati.

Rest in power Darko!

 
Émile Pouget: Što je sindikat? PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 25 Svibanj 2017 15:25

Klasičan tekst Émile Pougeta, francuskog anarhokomunista i revolucionarnog sindikalista, o prirodi sindikata i njegovoj ulozi u klasnoj borbi te izgradnji radničke budućnosti. Tekst je izvorno objavljen u časopisu Le Syndicat, 1905. godine, a preveden na hrvatski s engleskog prijevoda Daniela Guerina iz 2005.

Više...
 
Anarhosindikalizam nakon Drugog svjetskog rata PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 12 Lipanj 2017 15:05

Prijevod poglavlja iz knjige Vadima Damiera ''Anarhosindikalizam u XX. stoljeću'', studioznog prikaza razvoja i utjecaja anarhisindikalističkog pokreta na radničke borbe i organiziranje u prošlom stoljeću.

Engleski prijevod knjige možete preuzeti sa stranice Libcom.org, a hrvatski prijevod knjige priprema se za objavu u izdanju Centra za anarhističke studije.

Više...
 
« Početak«123»Kraj »

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Anarhizam u Hrvatskoj

MASA
Što čitaš?

Izdanja

Osnove sindikalizma. Direktna akcija. SabotažaKako omogućiti anarhističku revoluciju?
Metode anarhosindikalizma. Anarhosindikalizam u Puerto RealuBlokadna kuharica
Organizacijska platforma Sveopćeg saveza anarhista (nacrt)Grad postkapitalizma
Osnove sindikalizma. Direktna akcija. Sabotaža
website hosting main area bottom

Powered by Joomla!. Valid XHTML and CSS.