hosting menu left
hosting menu right

logo
Španjolska 1936, CNT-AIT
Početna
Uvodna riječ PDF Ispis E-mail
Srijeda, 21 Srpanj 2010 21:22

U ovom tekstu ne namjeravamo pružiti nacrt, manifest, zadana pravila ili definitivnu kritiku ili plan. Buduće ekonomije mogle bi biti lokalne i zasnovane na samodovoljnosti te prilično minimalne i ad hoc. S druge strane, neki bi dijelovi ekonomije mogli biti složeniji, posebno ako buduća društva budu željela mnogo kompleksnih proizvoda koji zahtijevaju određen nivo centralizacije u proizvodnji. Ljudi bi, kako današnji tako i budući, trebali imati autonomiju da odluče kakvu vrstu ekonomije žele. Ovaj tekst jednostavno želi iznijeti neke ideje i predložiti konkretne načine na koje bismo se pokrenuli prema mnogo boljem ekonomskom sustavu. Ne zanima nas apstraktna teorija. Svaka "nova" ekonomija mora biti razvijena iz onoga gdje smo sad. 


Prvi dio ocrtava gdje je kapitalizam sada, što nije u redu sa slobodnim tržištem i zašto nam je potrebna alternativa. U drugom dijelu riječ je o slobodarskom komunizmu, o onome što taj izraz znači u praksi i kako bi mogao funkcionirati. Tu ćemo ocrtati ideje o zajednici, solidarnosti, kolektivizmu i individualizmu, i njihovim ulogama u društvu, kako ovom tako i budućem. Treći dio bavi se značajem planiranja u ekonomiji. Ekonomisti su oduvijek raspravljali o dobrim i lošim stranama ekonomskog planiranja. Jedno pak znamo – način na koji su to radili u sovjetskoj Rusiji nije funkcionirao. U kapitalizmu se planira samo profit, dočim mi zastupamo da se planiranje može iskoristiti za organiziranje jedne humanije ekonomije. Konačno, izvući ćemo zaključke o anarhističkoj ekonomiji i sumirati glavne stvari koje smo prepoznali kao korisne da ih se zna i da im se teži. Ovo nije ni prva niti posljednja riječ o alternativnoj ekonomiji, nego tek nekoliko riječi u sredini.


Solidarity Federation
Anarhosindikalistička organizacija Solidarity Federation je britanska sekcija Međunarodnog radničkog udruženja. Osnovana 1979. pod imenom Direct Action Movement, sudjelovala je u brojnim radničkim borbama promičući direktnu akciju, radničko samoorganiziranje i druge anarhosindikalističke metode. Solidarity Federation čine lokalne grupe i industrijske mreže širom Britanije. Izdaju kvartalni časopis Direct Action i list Catalyst.<< PREDHODNA    POČETAK    SLJEDEĆA >>


 

Anarhizam u Hrvatskoj

MASA
Što čitaš?

Izdanja

Osnove sindikalizma. Direktna akcija. SabotažaKako omogućiti anarhističku revoluciju?
Metode anarhosindikalizma. Anarhosindikalizam u Puerto RealuBlokadna kuharica
Organizacijska platforma Sveopćeg saveza anarhista (nacrt)Grad postkapitalizma
Osnove sindikalizma. Direktna akcija. Sabotaža
website hosting main area bottom

Powered by Joomla!. Valid XHTML and CSS.