hosting menu left
hosting menu right

logo
Španjolska 1936, CNT-AIT
Početna Arhiv Biografije Gregor Petrovič Maksimov
Gregor Petrovič Maksimov PDF Ispis E-mail
Petak, 02 Listopad 2009 14:35
Kratki prikaz života istaknutog ruskog anarhosindikalista, možda najpoznatijeg po svojoj kompilaciji Bakunjinovih rukopisa i djelu Giljotina na djelu (1940.), epskom pregledu boljševičke državne represije od 1918. pa nadalje.

Gregor Petrovič Makismov je rođen 10. studenog 1893. u ruskom selu Mitušino, u ruskoj provinciji Smolensk. Nakon što je neko vrijeme učio za svećenika shvatio je da to nije njegov poziv i otišao u Petrograd, gdje je 1915. diplomirao agronomiju na Agronomskoj akademiji. Još kao student priključio se revolucionarnom pokretu kao aktivni agitator, a nakon revolucije 1917., priključio se Crvenoj armiji. Kada su Boljševici počeli koristiti Crvenu armiju za policijski posao i za razoružavanje radnika, odbio je izvršavati naredbe te je osuđen na smrt. Solidarnost sindikata metalaca spasila mu je život.

Uređivao je anarhosindikalističke novine Golos Trouda (Glas radništva) i Novy Golos Trouda (Novi glas radništva). Uhićen je 8. travnja 1921., tijekom Kronstandtske pobune te je zajedno s ostalim drugovima držan u zatvoru Taganka u Moskvi. Četiri mjeseca kasnije započeo je štrajk glađu koji je trajao deset dana. Štrajk je završio intervencijom Europskih sindikalista koji su na kongresu Internacionale crvenih sindikata zatražili egzil za njega i njegove drugove.

Otišao je u Berlin gdje je uređivao Rabotchi Put (Put radništva), novine ruskih sindikalista u egzilu. Tri godine kasnije otišao je u Pariz, a onda u SAD gdje se skrasio u Chicagu. Tamo je uređivao novine Golos Truzhenika (Glas radnika), a kasnije Dielo Trouda-Probuzhdenie (Buđenje radničke svijesti) sve do svoje smrti 16 travnja 1950. Njegova najznačajnija djela su Giljotina na djelu (1940.), povijest dvadesetogodišnjeg Boljševičkog terora u Rusiji, Konstruktivni anarhizam (1952.) i sveobuhvatni izbor spisa Mihaila Bakunjina, Politička filozofija Bakunjina – Znanstveni anarhizam (1953.). Zadnja dva djela su objavljena posthumno.

"On nije bio samo lucidan mislilac, nego čovjek besprijekorna karaktera i širokog razumijevanja prema ljudima. Bio je potpuna osoba u kojoj su jasnoća misli i toplina osjećaja bile ujedinjene na najsretniji način. Živio je kao anarhist, ne zato što je to osjećao kao izvana nametnutu dužnost nego zato što nije mogao drugačije, po svojoj je biti uvijek djelovao kako je osjećao i mislio."  Rudolf Rocker

 

Uredio: Juraj Katalenac
Centar za anarhističke studije, listopad 2009.

 

Anarhizam u Hrvatskoj

MASA
Što čitaš?

Izdanja

Osnove sindikalizma. Direktna akcija. SabotažaKako omogućiti anarhističku revoluciju?
Metode anarhosindikalizma. Anarhosindikalizam u Puerto RealuBlokadna kuharica
Organizacijska platforma Sveopćeg saveza anarhista (nacrt)Grad postkapitalizma
Osnove sindikalizma. Direktna akcija. Sabotaža
website hosting main area bottom

Powered by Joomla!. Valid XHTML and CSS.